top of page

5 tips om trouw te blijven in je marketing en communicatie

Bijgewerkt op: 7 feb. 2019

Hoe blijf je in je element? Hoe zorg je voor constante kwaliteit? Waar werk je naartoe? Het zijn vragen die ik mezelf geregeld stel en welke, voor mij, in direct contact staan met stabiliteit en authenticiteit in mijn media output. Met andere woorden, hoe blijf ik trouw in mijn marketing en communicatie? We zoeken het uit.Afgelopen weekend zette ik een foto op Instagram van een tuintje. Hierin vroeg ik mensen wat voor hen het 'zaadje' is dat zij planten en hoe zij ervoor zorgen dat ze de rust en de moed verzamelen om af en toe dit tuintje gewoon met rust te laten. Dat is iets wat ik zelf af en toe moeilijk vind. Hier kwamen zowel in de comments als in privé berichten hele mooie dingen uit. Ik neem er eentje:


Mijn zaadjes zijn "ben dankbaar, heb lief en geniet van de (kleine) dingen". Deze thema's, met het 'jezelf zijn' komen ook steeds terug in mijn illustraties. Soms houd ik te krampachtig vast aan dat ik meer volgers wil, meer opdrachten etc. etc. en bedenk me dan dat dat wel volgt wanneer ik gewoon mijn ding blijf doen. En ik ben dankbaar voor elk die mij laat weten geïnspireerd te zijn door me 😊

Het is voor elk bedrijf belangrijk om een weldoordachte marketing strategie te hebben. Deze hoeft niet per se heel ingewikkeld te zijn of heel uitgebreid, maar het is goed om met een plan op pad te gaan zodat je iets hebt om naartoe te werken én op terug te vallen.

Waar werk je dan naartoe? Dat is ongelooflijk essentieel om helder voor jezelf te hebben. Dat leidt mij dan ook tot tip 1.


 

Tip 1: Blijf authentiek


Een open deur, maar weliswaar eentje die weer verborgen zit achter een dik gordijn. Bedrijven adviseren om authentiek te zijn is vreselijk moeilijk en makkelijk tegelijk. Wat is dat namelijk?


Om trouw te blijven in jouw marketing en communicatie is het belangrijk om inzicht te hebben in jouw kernwaarden, missie en visie. Geloof me, geen bedrijf is te klein om dit goed helder te krijgen. Het geeft houvast in het maken van strategische beslissingen, in het kiezen van een tone of voice en zelfs bij het aannemen van personeel. Je krijgt een beter inzicht in wat er bij je past als je ook weet wie/wat je bent.

Dus schrijf het uit, communiceer het binnen jouw team of organisatie en zorg er voor dat je jezelf periodiek toetst aan deze waarden.


Meer weten over authenticiteit in je bedrijf? Vraag me ernaar in de comments en ik behandel het in een volgende post!

 

Tip 2: Evalueer alles, behalve je kernwaarden


Weten wat de kernwaarden zijn van jouw bedrijf geven houvast om te kunnen veranderen. Klinkt als een paradox?


Mijn bedrijf is in de loop van 6 maanden al enorm veranderd in de wijze waarop ik mezelf positioneer en hoe ik mijn marketing bedrijf, toch blijf ik alles centreren rondom een paar kernwaarden: geef eerst waarde, dan pas de factuur / wees persoonlijk / blijf kwetsbaar / altijd blijven leren.

Het is belangrijk dat ik mezelf blijf evalueren om te zien of bepaalde methodes en strategieën goed voor me werken nu ik het drukker heb (misschien wordt deze blog onhandig, terwijl ik het heel leuk vind). Mocht ik stoppen met m'n blog, dan zal ik een andere manier vinden om waarde te blijven geven.


Dat is namelijk mijn kernwaarde.


Toets je jezelf regelmatig aan je kernwaarden, dan zorg ervoor dat je consistent blijft in je output, in mijn geval dus op regelmatige basis informatie geven (nu in blogvorm) die waarde toevoegt.

 

Tip 3: Weet hoe je jezelf moet motiveren


Deze tip, die ik overgenomen heb van Tom Bilyeu (oprichter van Impact Theory en Quest Nutrition) is een soort taboe. Je bent toch altijd gemotiveerd als het om je eigen succes gaat?


Tom Bilyeu legde wat mij betreft de vinger op de zere plek: discpline is leuk in het begin en als alles goed gaat, maar op een gegeven moment worden de taken die jou succesvol(ler) gemaakt hebben saai. Zo simpel is het. Wil je echt doorbreken en boven jezelf uitstijgen, dan moet je weten hoe je jezelf gemotiveerd houdt. Ik geef eerlijk toe dat ik dat vaak moeilijk vind.


Een manier om dat te doen is door goed te plannen, taken af te wisselen met beloningen en genoeg rust te nemen. Ik werk veel, maar ik rust genoeg. Motivatie is net als een spier: als je vermoeid bent heb je er niets aan.

 

Tip 4: Heb een 'merkpaspoort'


Super leuk dat je een logo hebt, weet wat de kleuren zijn van jouw huisstijl en welk lettertype je gebruikt in jouw briefpapier. Maar wat staat er nog meer in jouw paspoort?


Documenteer alles waar jij voor staat, print het uit en zorg dat het zichtbaar is. Is jouw tone of voice humoristisch en sarcastisch? Schrijf het op, noteer een paar voorbeelden en hou het erbij als je een nieuwe post schrijft. Maak je een foto of ontwerp je een reclame op Facebook? Schrijf op of je staat voor lachende gezichten, felle kleuren en heftige filters. Of niet.


Zorg voor standaardisatie, herkenbaarheid en - belangrijk - rust voor jezelf.

 

Tip 5: Vertrouw in het proces


Deze laatste tip schrijf ik net zoveel voor mezelf op als voor iedereen die dit leest, daar maak ik geen geheim van. Toch weet ik zeker dat deze tip hout snijdt omdat iedereen dit me blijft aanraden en ik het resultaat direct in de praktijk zie.

Soms moet je het zaadje laten groeien, de natuur z'n werk laten doen en gewoon berusten dat jouw harde werk zich gaat uitbetalen.

Met andere woorden: raak niet in paniek, geloof in jezelf en blijf consistent.

 

Meer weten? Vertel het me en ik behandel het in een volgende post.


Graag persoonlijk advies, kom vrijblijvend met me in contact via roger@hapklaar.agency


Psssst, we hebben tegenwoordig een podcast! Luisteren kan hier.24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page